Author: =)
•11:37 PM
"Nak masak ape ye?"

TING!!!!!!

Idea pun menjengah tiba.Erm...dah lame tak masak ikan masak kicap.Teringin pula.Terbayang keenakannya sambil di makan bersama nasi yg panas.Dengan semangat berkobar-kobar, mulalah tangan ini melakukan kerja.Ikan di dalam peti sejuk di keluarkan untuk digoreng.Selepas tu ambil halia sikit bersama bawang putih, ditumbuk lumat.Bawang besar di layang halus.(macam class memasak pula).Kemudia panaskan minyak untuk menumis bahan-bahan tadi.Letakkan juga bunga cengkih,kayu manis dan sedikit serbuk lada putih.

Ketang ketung dapur tu berbunyi.Bagaikan seorang chef yg hebat tengah menyediakan menu bertaraf 10 bintang.

"hurm...tu dia.....tumis hingga naik bau.Harumnya".Bau yg semerbak memenuhi ruang dapur.

Dengan keyakinan yg mantap botol kicap pun di ambil lalu menuangkannya ke dalam kuali.Biarkan sementara untuk pekat.Sambil tu bersihkan dapur agar nampak kemas.Tangan terus ligat membuat kerja.

Sambil tu mata menjengah ke dalam kuali.

"Aik,apasal lain macam je kicap ni.Kenape tak pekat-pekat?Erm..?",dalam kehairanan itu pun tangan mengambil segelas air untuk di tuang ke dalam kuali seperti kebiasaan.Tujuannya untuk mengurangkan sedikit kepekatan dan kemasinan kicap.Tanpa mengendahkan kehairanan tadi,air pun dituang.

?????
"Apasal lain macam je kicap aku ni.Tadi tak pekat.Ni warna dia pun tak hitam macam selalu.Ditambah air semakin cair",kehairanan berganda.

Botol kicap pun diambil untuk mencari puncanya.Adakah sudah expired?

Sebelum berkata apa-apa.Ketawa telah meledak terlebih dahulu.Macam nak terburai perut.=)99x

"Aku pikir kicap...tapi rupanya SARSI!!!!!!!!!!"

Tak tahu nak letak muka dekat mana.Nasib baik waktu tu keseorangan di rumah.Parents pergi keluar sekejap.Kalau family tahu ni pasti jadi berita sensasi.Maklumlah chef terhebat tak sempat tengok label.Lagipun tempat sarsi dan kicap tu sama.Nak kata baru masuk dapur,tidak pula, dah berkali-kali masak.Nak jadi ceritalah katakan.=)Tak pasal-pasal kena masak lagi sekali.

Pengajarannya,jangan over confident!!!!!Buatlah kerja dengan pantas dengan cekap.

Tapi,ada satu perumpamaan yg terlintas di kepala

"rambut sama hitam tapi hati lain-lain".Erm.....samalah tu rasanye,"warna sama hitam tapi rasa lain -lain".Rasa kicap tak sama dengan sarsi.



 
This entry was posted on 11:37 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 comments:

On November 29, 2010 at 11:31 AM , syaimaa' said...

salam.

hahah!
adeh..
letak jauh2 sikit sarsi tuh.
kang ada yg minum air kicap.
hehe.

Allah nak test nt tu..
tgk nt ikhlas tak buat kerja.
hehehe
:p

wallahua'lam

 
On November 29, 2010 at 2:00 PM , =) said...

haha...
sarsi tu saje je nak duk dekat2 kicap
Betul tu k.Syaimaa'
moga2 kite sentiasa ikhlas dlm setiap perbuatan yg dilakukan.

 
On November 29, 2010 at 3:30 PM , UmmU-Nisaa' said...

Tahniah! 1 menu baru! kwang3.....

 
On November 29, 2010 at 10:23 PM , =) said...

yup menu ni x bley dpt d mana2
nanti kite masak special untuk akk ye....

 
On November 30, 2010 at 11:57 AM , UmmU-Nisaa' said...

i wait!!! :)

 

"aku pikir kicap......tapi rupanya....."

11:37 PM / /

"Nak masak ape ye?"

TING!!!!!!

Idea pun menjengah tiba.Erm...dah lame tak masak ikan masak kicap.Teringin pula.Terbayang keenakannya sambil di makan bersama nasi yg panas.Dengan semangat berkobar-kobar, mulalah tangan ini melakukan kerja.Ikan di dalam peti sejuk di keluarkan untuk digoreng.Selepas tu ambil halia sikit bersama bawang putih, ditumbuk lumat.Bawang besar di layang halus.(macam class memasak pula).Kemudia panaskan minyak untuk menumis bahan-bahan tadi.Letakkan juga bunga cengkih,kayu manis dan sedikit serbuk lada putih.

Ketang ketung dapur tu berbunyi.Bagaikan seorang chef yg hebat tengah menyediakan menu bertaraf 10 bintang.

"hurm...tu dia.....tumis hingga naik bau.Harumnya".Bau yg semerbak memenuhi ruang dapur.

Dengan keyakinan yg mantap botol kicap pun di ambil lalu menuangkannya ke dalam kuali.Biarkan sementara untuk pekat.Sambil tu bersihkan dapur agar nampak kemas.Tangan terus ligat membuat kerja.

Sambil tu mata menjengah ke dalam kuali.

"Aik,apasal lain macam je kicap ni.Kenape tak pekat-pekat?Erm..?",dalam kehairanan itu pun tangan mengambil segelas air untuk di tuang ke dalam kuali seperti kebiasaan.Tujuannya untuk mengurangkan sedikit kepekatan dan kemasinan kicap.Tanpa mengendahkan kehairanan tadi,air pun dituang.

?????
"Apasal lain macam je kicap aku ni.Tadi tak pekat.Ni warna dia pun tak hitam macam selalu.Ditambah air semakin cair",kehairanan berganda.

Botol kicap pun diambil untuk mencari puncanya.Adakah sudah expired?

Sebelum berkata apa-apa.Ketawa telah meledak terlebih dahulu.Macam nak terburai perut.=)99x

"Aku pikir kicap...tapi rupanya SARSI!!!!!!!!!!"

Tak tahu nak letak muka dekat mana.Nasib baik waktu tu keseorangan di rumah.Parents pergi keluar sekejap.Kalau family tahu ni pasti jadi berita sensasi.Maklumlah chef terhebat tak sempat tengok label.Lagipun tempat sarsi dan kicap tu sama.Nak kata baru masuk dapur,tidak pula, dah berkali-kali masak.Nak jadi ceritalah katakan.=)Tak pasal-pasal kena masak lagi sekali.

Pengajarannya,jangan over confident!!!!!Buatlah kerja dengan pantas dengan cekap.

Tapi,ada satu perumpamaan yg terlintas di kepala

"rambut sama hitam tapi hati lain-lain".Erm.....samalah tu rasanye,"warna sama hitam tapi rasa lain -lain".Rasa kicap tak sama dengan sarsi.



 

Labels:

5 comments:

Comment by syaimaa' on November 29, 2010 at 11:31 AM

salam.

hahah!
adeh..
letak jauh2 sikit sarsi tuh.
kang ada yg minum air kicap.
hehe.

Allah nak test nt tu..
tgk nt ikhlas tak buat kerja.
hehehe
:p

wallahua'lam

Comment by =) on November 29, 2010 at 2:00 PM

haha...
sarsi tu saje je nak duk dekat2 kicap
Betul tu k.Syaimaa'
moga2 kite sentiasa ikhlas dlm setiap perbuatan yg dilakukan.

Comment by UmmU-Nisaa' on November 29, 2010 at 3:30 PM

Tahniah! 1 menu baru! kwang3.....

Comment by =) on November 29, 2010 at 10:23 PM

yup menu ni x bley dpt d mana2
nanti kite masak special untuk akk ye....

Comment by UmmU-Nisaa' on November 30, 2010 at 11:57 AM

i wait!!! :)

Post a Comment