Author: =)
•11:57 PM

Rindu itu adalah anugerah dari Allah......... insan yang berhati nurani punyai rasa rindu.........
Rindu pada kedamaian,rindu pada ketenangan,rindukan kan kesejahteraan...........

Mungkin bait2 lagu Hijjaz ini pernah kita dengar.Tapi pernah kah kita merasakan rindu?For sure pernah.........tapi rindukan siapa?biarlah hati berkata.......

12 R'awal adalah tarikh kelahiran Nabi Muhammad s.a.w...tarikh yg tidak sepatutnya kita lupakan.Apakah perasaan kalian semasa mengigati tarikh tersebut?rindukah kalian pada Rasulullah yg begitu mengasihi umatnya?ingatkah kalian bagaimana perjuangan Rasulullah untuk menyebarkan Islam?marilah kita mengkaji sirah agar hati kita sentiasa dekat dngn Rasulullah........

Pada hari Jumaat lalu bersamaan dengan 12 R'awal adalah hari yg begitu menyentuh jiwa saya.Selama ini saya terlalu bahagia dengan dunia dan seringkali lupa untuk bermuhasabah.Hari tersebut saya berkesempatan untuk solat Jumaat di Masjid UIA.Walaupun kedudukan masjid itu dekat dari mahallah ,namun tidak pernah untuk saya cuba menjejakkan kaki bersolat Jumaat.Walaupun tidak wajib bagi perempuan,tidak salahkan untuk kita bersama-sama mendengar khutbah dan bersolatJumaat sekali bukan?

Entah mengapa ketika kaki saya melangkah ke tempat solat wanita hati saya rasa sebak.Saya lihat ramai kaum wanita yg berhijab hitam,berbahasa arab dan kebanyakkannya bawa anak2 kecil.Tidak ubah suasana seperti di Arab Saudi.Jika sebelum ini saya lihat wanita bertelekung putih,tapi pada hari itu memang berbeza......

Kemudian azan berkumandang dan diikuti oleh bacaan khutbah.Khutbah yg disampaikan pula berkaitan dengan Nabi Muhammad S.A.W.Masya Allah........x dapat saya nak katakan perasaan saya ketika itu.Cukup menggetarkan jiwa dan perasaan saya.Tidak semena-mena manik2 jernih membahasi mata saya.....Ya Rasulullah,aku cukup merinduimu.........

Kenangan mengerjakan umrah menggamit jiwa,kenangan menelusuri sirah perjuangan baginda bersama para sahabat dengan bentuk muka bumi yg dikelilingi gunung-ganang yg berbatu,padang pasir yg berdebu dan tanah yg gersang cukup untuk menggambarkan betapa tabahnya Rasulullah menegakkan Islam.Walaupun di hina,di benci,di lontar najis, namun demi Islam Rasulullah sanggup mengharunginya..........

Dan hari Jumaat itu telah membawa saya ke dalam satu dalam yg berbeza.Alam yg dipenuhi dengan perasaan rindu.......kali pertama saya bersoalat jumaat adalah ketika saya mengerjakn umrah tahun 2008.khutbah tyg disampaikan adalah berkaitan dengan Rasulullah.Walaupun dalan bahasa arab Alhamdulilah saya mampu untuk memahaminya sikit2.Dan kini(jumaat lalu) saya bersolat jumaat buat kali kedua,dan khutbah yg disampaikan juga berkaitan dengan Rasulullah,dan disampaikan dalam bahasa Arab+suasana seperti di Arab Saudi+diikuti dengan solat jenazah.

Ya Allah.......suasana ini x ubah seperti waktu aku menjejakkan kaki ke rumah Mu.Suasana inilah yg menggamit jiwa aku untuk bertandang lagi kerumah Mu.Aku rindu untuk melakukan tawaf,aku rindu untuk bersai',aku rindu untuk mencium keharuman di dalam Raudah,aku rindu untuk melawat makam nabi dan para sahabat,aku rindu ingin menziarahi perkuburan baqi',aku rindu untuk ke bukit Uhud...............segalanya aku rindu....rindu yg tidak mampu diungkapkan...







Author: =)
•11:30 AM
Assalammualaikum...........

Alhamdulillah saya masih lagi bernafas untuk meneruskan perjuangan di atas muka bumi Allah ini.Nampaknya agak lama saya tidak update blog ni.Kekangan masa menghalang jari jemari saya menari di atas keyboard.Sejak pulang dari program KARISMA yang menguji fizikal dan mental, terlalu banyak perkara perlu dilaksanakn.Tests,tutor,replacement class,camp assesment Fardu Ain dan ESQ Preview.Namun semua itu hanyalah cabaran kecil.....walaupun keletihan melanda jangan kita lupa tanggungjawab kita sebagai khalifah.Terlampau banyak nikmat yg Allah berikan...

Setelah seminggu hidup dalam kesibukkan yg teramat sangat akhirnya hari ini saya telah merasa nikmat rehat.Walaupun hanya sebentar namun ia cukup untuk saya mengecas tenaga saya kembali.Selepas ini saya perlu berjuang sehabisnya........study Microeconomic dan Biz Mathematic(nak test).Next week hari-hari saya pn dipenuhi dengan aktviti termasuklah weekend.So,saya kena mempersiapkan diri dengan kekuatan fizikal,emosi dan spiritual..
Tiada istilah berehat di dunia ini......

Minggu ni juga terlampau banyak perkara yg diluar jangkaan saya terjadi.Pada hari Jumaat lalu saya merasakan diri saya terlalu down+test Accounting yg memang menguji minda.Namun seorang akk senior ni telah mengajak saya ke satu majlis ilmu yg bertajuk" Because I'm A Syabab"Masya Allah,pengisiannya telah menggetarkan jiwa saya sebagai orang muda yg mempunyai tanggungjawab yg begitu besar terhadap kerja2 dakwah.Mahukah kita melihat umat akhir zaman terus hanyut dalam dunia mereka dengan meletakkan agama di belakang...??Sesungguhnya jika kita ingin melihat dunia pada masa depan lihatlah generasi muda kini.......fikirkanlah.....
Next,tanpa diduga dalam majlis tersebut saya telah menemui rakan lama saya(senior).Kami satu sekolah rendah dan pernah bermain masak2 bersama.rumah kami juga berdekatan.....Ya Allah sesungguhnya setiap pertemuan itu adalah rencanaNya.Setelah hampir 6 tahun tanpa hubungan akhirnya kami berjumpa di dalam satu majlis ilmu....cantiknya rancangan Allah


Kemudian,Sabtu mlm saya telah pergi ke ESQ preview.Program yg cukup ringkas ini telah cukup membangunkan diri saya dari terus dibuai kenikmatan dunia.Betapa kerdilnya diri kita di depan Allah.Andainya nyawa kita diambil sekarang adakah amalan kita telah cukup?Setiap daripada kita pasti impikan nikmat syurga,kebahagian di dunia dan akhirat.Namun................pernahkah kita mengkaji apa yang kita telah lakukan di dunia.Pernahkah kita melambatkan solat,abaikan tanggungjawab,meninggikan suara terhadap parents,mengumpat,dan menyakitkan hati orang.Mungkin kita pernah lakukannya.Tapi.........berapa kali kita sujud memohon keampunnyaNYA......nk dikira sekali sehari pn susah....Dosa tiap2 hari buat namun solat taubat jarang sekali.Kan x balance itu.....ingatlah...

Barangsiapa yang mengerjakan kebaikkan seberat zarah,nescaya dia akan melihat balasannya Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah,nescaya dia akan melihat balasannya (99:7-8)

Semoga kita menjadi seorang yg sentiasa mengupdate amalan dan sentiasa mengigati kematian
yag pasti.Sesungguhnya dengan mengingati kematian akan mendekatkan diri pada Allah........

Author: =)
•9:14 PM


Wow!!!!!!!!diam2 kita dah masuk pertengahan bulan February........begitu pantas masa berlalu.......rasanya baru semalam saya menjejakkan kaki ke main campus UIA,Gombak.......tup!tup dh mid term......assigmnt sume dh nk submit......n kejap lg nk final..........Sesungguhnya masa sentiasa menjalankan tnggungjawab dengan sebaiknya.......kita?????pandai-pandailah jawab..............

Weekend ni Chinese New Year kn......selamat bercuti semua!!!!!!!!jngn lupa ajak saya kalau nk main mercun.......limau mandarin jngn lupa hulur........hehehehehheh=)kpd family saya jngn merindui anakmu di sini........next time saya balik.........I will always miss u in every second......

Actually cuti ni saya akn menyertai AIT(advanced intensive training)anjuran KARISMA UIA di Kem Rimba Ria.Sg.Congkak,Hulu Langat.Semoga saya akn memperolehi pelbagai ilmu yg menguji fizikal dan mental.So, if saya lme x update blog faham2 ae.......kat sana pn x bley gne hp apatah lg internet........nnti saya akn ceritakn pengalaman saya untuk the next entry.......Tunggu.....

P/s.esok saya exam ICT.......sempat lg post blog.Semoga Allah memberi ketenangan dan kejayaan kpd saya dan sahabat2 sekalian.........
Author: =)
•11:44 AM
Ramai orang menggemari daging ayam....either ia di goreng,dibakar,diremeh dan sebagainya.........kenapa ya?????maybe rasanya yang enak dan mudah didapati.......lagipun daging ayam juga mengandungi protein yang membantu pembinaan otot...tetapi ambillah hidangan ayam dalam kuantiti yg sepatutnya agar tidak mendatangkan mudharat kpd tubuh....mencegah lagi baik daripada mengubati.........

Actually tu intro je.......hehehe.....nk tny la........bagaimana pengisian masa anda dengan last weekend?tidur?study?shopping?anda jawablah sendiri........tapi saya rasa seronok sangat dengan pengisian masa last weekend saya........nak tahu kenapa?????kerana saya telah menyertai satu program BBQ yang telah mengukir 1001 memori.........ceh wahhhh!!!!!!

Venue dy pn strategik,bersebelahan female sport complex,nk lagi specific,tepi sg.coklat..hehehe....program bermula seawal jam 9.00a.m.biar gambar berbicara.........





Alhamduliilah akhirnya weekend saya diisi dengan sesuatu yg amat bermanfaat.Bukan sahaja dapat experience nk hidupkn bara yg mengambil masa sejam(biasalah baru belajar),tetapi apa yang paling penting saya baru tahu apa itu USAHA,KERJASAMA, dan PERSAHABATAN.......

Selain beriadah menenangkan minda,aktiviti ini juga dpt mengecas iman kita yang semakin low...semoga aktiviti sebegini dapat diteruskan........TAHNIAH!!!!!!!! kpd para committee yg berusaha menjayakn aktiviti ini........may Allah bless u all.........

"Di jalan ALLAH, persahabatan ini bukan milikku & bukan jua milikmu, persahabatan ini adalah perancangan dari ALLAH yang mengetahui segala rahsia........kerana DIA juga telah menetapkn kita mengukir 1001 kenangan bersama....persahabatan ini sudah pasti terisi dengan kasih sayang.........Moga kekal selamanya......"

Author: =)
•11:44 AM
Ramai orang menggemari daging ayam....either ia di goreng,dibakar,diremeh dan sebagainya.........kenapa ya?????maybe rasanya yang enak dan mudah didapati.......lagipun daging ayam juga mengandungi protein yang membantu pembinaan otot...tetapi ambillah hidangan ayam dalam kuantiti yg sepatutnya agar tidak mendatangkan mudharat kpd tubuh....mencegah lagi baik daripada mengubati.........

Actually tu intro je.......hehehe.....nk tny la........bagaimana pengisian masa anda dengan last weekend?tidur?study?shopping?anda jawablah sendiri........tapi saya rasa seronok sangat dengan pengisian masa last weekend saya........nak tahu kenapa?????kerana saya telah menyertai satu program BBQ yang telah mengukir 1001 memori.........ceh wahhhh!!!!!!

Venue dy pn strategik,bersebelahan female sport complex,nk lagi specific,tepi sg.coklat..hehehe....program bermula seawal jam 9.00a.m..seterusnya biar gambar yg bercerita
Author: =)
•9:34 PM
"Tiktik......tiktik........" satu message masuk dan sekaligus membangunkan diri saya yang diulit mimpi.....lantas saya pn membacanya......


"Slm adik2ku=)akk nk menjemput adik2 dtng program bertajuk"Siapalah aku di matamu?",pd 6 Feb 10 di bangunan female sport complex jam 2 ptng.mntapkn rohani dngn tzkirah,relaxkn diri dengan riadah.boleh dtng?=)"


Message jemputan yg ringkas ini saya amati betul2.Apakah kandungan program ini?ceramah @ outdoor game sebab venue adalah di female sport complex.Kalau game mesti seronok lagipun masa yg ditetapkan belum ada agenda lain.

Akhirnya saya terima jemputan tersebut meskipun dalam hati x tahu siapa lagi sahabat yg menyertainya.Agak nervous jugalah.....namun ada seorang akk senior ni lah yg menguatkan hati saya untuk join prgram ni....."nnti boleh berkenalan".ada kebenaran dalam kata-katanya.....

Waktu yg dijanjikan pn tiba.......First impression saya....alamak ramainya muka2 baru.saya x kenal pn.....cume 2-3 orang je yg saya kenal.........agak malu-malu kucing la.hahaha...Acara pn dimulakan dengan taaruf yg ringkasTak kenal maka tak cinta.....dari situlah tembok pemisah mula dipecahkn........yg nampak pendiam pn boleh bercakap juga akhirnya.......sedar2 taaruf je ambil masa sejam.........Fuh lame juga........

Next.kita pn bermain game....B4 tu kami beratur ikut tarikh lahir.....hehehe.....macam kereta api kami beratur........yg muda di depan ,yg tua.........eh bukan tua ae tapi dh senior, di belakang.bermacam-macam gelagat.......tapi....saya still yg kedua muda tau........adik la kiranya...
Selepas beratur kami pn bermain game tiup plastik and tulis menggunakan pen yg disambung dengan strw paling panjang.........Tak dapat dilupakan bagaimana kumpulan saya berusaha meniup plastik supaya x jatuh menjejak bumi......sampai terbaring,tergolek lah........semuanya berusaha untuk mempertahankan plastik agar kekal di udara........tapi saya x puas hati betul dengan the other group,napelah plastik mereka x jatuh2........ni main tipu ae............oooooooo.hehehe....

2nd game pn seronok......memandangkan kami semua kelaparan,kami pn dikehendaki menulis perkataan lapar menggunakan pen yg disambung straw(panjang tau straw 2......)pelbagai strategi untuk mengukuhkan straw tu tau.........bisik2 je....nnti group sebelah curi dengar strategi kami.........sori!!!!!!......tulisan yg dihasilkan memang amat99x berseni.......kalah cacing cerawet....orang parkison pn tulis lagi cantik........tapi itulah usaha kami.........kami x kan kalah....

Akhirnya agenda yg dinanti-nantikan pn tiba........MAKAN TIME!!!!!!!!!!!!! menu adalah DOMINOS pizza.....n juices......YUMMY!!!!!!!!!!sume bila dapat makan.......senyap je.......semut jalan pn dengar..........lapar lah ktakan.....mengerah tenaga meniup plastik........

Semuanya indah2 belaka.......daripada x kenal semua jadi sahabat.......semuanya bebas berkata-kata.Itulah kemanisan ukhwah.Jika kemanisan coklat mampu diungkapkan,berlainan dengan ukhwah.Hati sahaja yg mampu merasa namun lidah kelu untuk menyatakan......tiada apa yg dapat menandingi kemanisnnya.........

Buat sahabat-sahabat yg kukasihi sekalian,terima kasih sahaja yg mampu ku ungkapakn..semoga ukhwah ini sentiasa kekal selamanya dan diberkati Allah.....teruskan perjuangan kita.Tiada istilah berehat di dunia ini melainkan di atas sana..........


Conclusion,aktiviti ini bukan sahaja memberi mnfaat kpd fizikal.Ia turut memberi manfaat kpd rohani kita.
p/s.nnti ada gambar saya upload
Author: =)
•1:12 PM
Hari ni hari ape???????mst sume orang tau.Of course hr ni hari Jumaat.Penghulu segala hari.Jadi........ape lg?ayuh kita bersama2 perbanyakkan amalan pada hari ni.....jngn jadikn hari Jumaat tuk kita mengira detik esok cuti....salah tu.......

Em.....hari ni saya tak de class.Bukan minggu ni je tp setiap hari Jumaat sebab class saya just Monday to Thrusday.Bestnye.........!!!!!!em, best 2 mmng la best tapi itu tak bermakna saya boleh berehat sepuas-puasnya.itulah masa untuk kita top up subject apa yang tak faham,settlekn assigmnt dan revise balik pelajaran tuk one week.tak delah nnti hr Ahad baru kelam -kabut nk itu ini........

Hari ni saya pergi tutor account.Selalunye saya akn pergi bersama rakan-rakan yg lain.Memandangkan mereka ada exam maka saya pn pergilah seorang diri.Sampai je class sorang student pn tak sampai lg just tutor je yg duduk dlm class 2...mereka ada hal kot.sebab tu lambat.Andaian sayalah........Tunggu pnye tnggu,hampir 15 minit sorang pn x dtng lg.

Saya pn ckp ngan tutor tu"I think.... I'm the only student because most of my friends have exam for Microeconomic"tutor pn tak nak buang masa......Lastly kitaorng pn memulakn class,just dy sebagai tutor and I'm the only student.....mcm private tutor la pula....best sngt sebab suke hati je lah nk tny ape dan dia ajar one by one.Siap duduk depan saya lg.......mcm budak baru nk belajar je...dia akn pastikan saya 100% fahamlah..Alhamdulillah ini adalah satu peluang yg mmng sangat berharga...kita jangan malu nak menuntut ilmu walaupun kita sorang je student tu..

Tetapi ape yang saya nak puji adalah sikap tutor tu.Walaupun hny seorang student je dtng,dia tetap bersemangat untuk mengajar.Dia sedar tanggungjawab yg Allah amanahkn.......semoga ramai lg orang yang berjiwa pendidik seperti beliau....
.
Author: =)
•12:12 AM



Membaca jambatan ilmu.Alhamdulillah saya dilahirkan dengan minat untuk membaca.So, bile saya membaca saya rase best sngt2.........klu orang lain hilangkan stress dengan mkn,bermain,menyanyi dan sebagainye lah.........tapi saya lg suka membaca.Saya rasa seolah-olah saya ada dunia sendiri.......ceh wah!!!!!!!!!

Actually,hari ni saya spent masa tengahari saya kat QYC(Quranic Youth Club) book exhibition......bnyk sangat buku.Rasa nk je wat library sendiri kat situ..hehehehe.Nasib baik saya masih waras.Rambang mata jugalah nak beli buku.Lastly,saya pn beli buku yang bertajuk Langit ilahi by Hilal Ayraf.Penulis adalah seorang pelajar di University of Yarmouk,Jordan.



Buku ni memang sangat berguna.penulisannya menekankan tanggungjawab kita sebagai seorang HAMBA kpd Sang Pecipta.Laksanakn apa yg disuruh, ditanglkn apa yang dilarang.Kita kne kenal pencipta kita untuk mendapat kebahagian,ketenangan dan keberkatan hidup.Tak kenal maka tak cinta.Sesungguhnya ALLAH tak pernah tinggalkn kita walaupun kita sering kali melupakn Nya,terutamanya bila kita bahagia.Betul x?? jawablah sendiri...........

Buku ni benar2 telah membuka pandangan saya tentang kehidupan.Sebak mencengkam di dada.Adakah kite telah benar2 menjadi khalifah yang sebenarnya??????????bnyk yang kita perlu pelajari......



Author: =)
•11:43 PM

Kite sebagai sebagai student mmng tak dapat dipisahkn.Kenape perlu exam??orang ckp ni lah one of the way nak tahu sama ada kita faham @ tidak.Selame ni kite belajar ke just masuk telinga akanan keluar telinga kiri.Pandai-paidailah menilai diri masing2......

Apa yang penting ilmu mesti dicari.Selagi hayat dikandung badan ilmu msti dipelajari.
imam as-syafii berkata;

"Sesiapa yang mahukan dunia,maka hendaklah dengan ilmu,
sesiapa mahukan akhirat,maka hendaklah dengan ilmu,
jika dia berkehendakkan kedua-duanya sekali,maka hendaklah dengan ilmu.

Marilah kite bersama-sama pertingkatkn ilmu kita........ayuh2!!!!!!!

Namun ape yang saya nk sampaikn di sini ialah bagaimana sedihnya saya tadi wktu jawab exam UNGS.Nk kate ssh,dia just mintak makna yang simple je,MCQ pn x delah tny benda2 yg melalut...semuanya fakta.Tapi saya rasa ssh sngt.Nape???

Saya belajar.....spent masa untuk menghafal,tumpukn dalam class......namun mengapa saya rase ssh juga.Agaknya ini adalah kesan dari kekhilafan saya yng lalu.......ade something yang saya terlepas pandang...Ya Allah...ampunkanlah dosa hamba Mu ini........mungkin hati saya masih banyak dikotore oleh titik2 hitam.Sesungguhnya ilmu itu cahaya.Cahaya takkan dapat menembusi hati yang kotor........

Kita tak boleh salahkan lecturer klu kite x dpt jawab.Seorang pendidik akn menyampai ilmu dengan sepenuh hati mereka.Mereka telah menjalankan tanggungjawab yang di amanahkn Allah dengan sebaiknya.Cume kite sebagai pelajar haruslah bersihkan hati,lapangkan dada untuk menuntut ilmu.
Mari kite sme2 muhasabah diri kita.........semoga ilmu kite pelajari deberkati Allah
Author: =)
•8:42 PM
Masa sentiasa berjalan tanpa henti.Ia tidak akn menunggu kita.Tapi adakah kita telah menggunakan dengan sepenunnya????Dan bagaimana pula pengisiannya??Tepuk dada jawablah sendiri ye...!

Sebenarnya saya agak sedih pada hari ini.Saya telah lalai tengan pengisian masa saya.Sebagai seorang mahasiswa saya perlu memaksimakan penggunaan masa dengan teratur dan penuh dengan pengisian.bukankah orang yang berjaya sentiasa menjaga masanya?terutamanya solat.Sesungguhnya orang yang menjaga waktu solat pasti teratur perjalanan masanya.tak percaya???cubalah.....pasti ada perbezaannya....

Hari saya takdelah banyak class pun.......nak kate penat x juga.Cuma agak busy untuk menghadapi exam....so kenalah study cam biase.....tadi habis je kelas UNGS pukul 11.20a.m saya terus je jalan-jalan kat bangunan IRKHS nak cari exam venue tuk hari kamis ni.Dah puas mencari tapi x jmpe juga....maklumlah student baru,x tau lagi selok belok bangunan tu.Sebab dh penat pencarian pun ditamatkn atas sebab2 tertentu.

Memandangkn dh tenghari saya pun isi lah perut sambil mkn kat masjid. Enak sungguh juadah yg saya nikmati walaupun hanya roti...Alhamdulillah saya masih ade lg nikmat merasa.Next class puluk 3.30 p.m.So saya pn ambil keputusan untuk berehat di bilik yg kedudukannya pn x de lah jauh dari masjid.Lagipun saya bawa motor maka perjalanan yg jauh pun takdelah dirasai sangat pun.......pulas je minyak dah sampai.......mudah kn????tapi tulah tak baik untuk kesihatan...peluh x keluar..hehehee

Sampai je kat bilik dalam pukul 2.00p.m saya pn ssn lah buku for the next class.Sambil-sambil tu revise ape yg belajar tadi dengan earphone di telinga.Best juga blaja samil dengar music.taxdelah rase bosan.Enjoy je.........Tiba2 ternampak pula katil yg menggoda.Apalagi..........baca lah sambil baring.Memang seronok lagi2 ditemani bantal yg empuk......dan tanpa disedari...........mata pun memainkan peranannya........

ALAMAK!!!!!!!!!!!!!dh pukul 3.10p.m.Class 3.30p.m,tak siap lagi,moto dah la letak jauh kat depan CELPAD,kene jalan sket,nnti lambat mdm dah masuk(madam slalu awl),class dah la jauh.......ADUH!!ni lah padahnya x jage waktu.Saya ni mmng x suke if masuk class lambat dari lecturer dan datang class dalam keadaan tergesa2.Itu bukanlah ciri2 pelajar cemerlang k.........

So,nk cepat punye pasal saya terus je sarung baju kurung,stoking dan tudung.Tak de nye sempat nk basuh muka,pakai pelembap,tegangkan katil,kemas meja belajar.......ape yang penting cepat siap!!!!!pakai bedak,( kenelah wangi2 sket biar aura nak belajar tu ade).capai beg,kunci locker,ttp kipas,pakai kasut terus laju je....... trn tngga(x sempat pun nak tengok anak tngga mane yg pijak janji turun),berlari ke moto,start enjin terus je merempit selaju-lajunye!!!!!!!!!!!!!!x sempat pun nk tengok kiri kanan.Amaran!ni bukan merempit cara haram ok........ni emergency case.Kalah Alex Yong kat f1......

Parking moto dekat2 sket terus meluru laju masuk class.FUH!!!!!!!nasib baik class x mula lg walaupun madam dah ade....sempat juge saya menghela nafas kelegaan.....akhirnya class pun berjalan seperti biasa.Namun kecewa juga nape still lagi ade pelajar lambat.Dah la lambat pasti jalan sambil lewa je........mereka x sedar ke kite kne manfaatkn masa dan kne sentiasa berlumba untuk mencari ilmu sebanyak mungkin.Sesungguh dengan ilmu lah orang akan dipandang mulia.

Conclusion,saya x nak lagi blaja sambil baring.Saya nak berjaya.Biarlah kite penat blaja tapi kite akn merasa puas klu kita faham ape yng kita pelajari dan mengisi masa dengan perkara berfaedah.

MASA ITU EMAS hargailah ia sebelum dy meninggalkan kita.Menyesal kemudian tak berguna..

Author: =)
•12:14 AM
KETIKA BERUSIA SETAHUN, IBU SUAPKAN MAKANAN DAN MANDIKAN KITA. CARA KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA HANYALAH DENGAN MENANGIS SEPANJANG MALAM.

* APABILA BERUSIA 2 TAHUN, IBU MENGAJAR KITA BERMAIN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN LARI SAMBIL KETAWA TERKEKEH-KEKEH APABILA DIPANGGIL.

* MENJELANG USIA KITA 3 TAHUN, IBU MENYEDIAKAN MAKANAN DENGAN PENUH RASA KASIH SAYANG, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENUMPAHKAN MAKANAN KE LANTAI.

* KETIKA BERUSIA 4 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEKOTAK PENSEL WARNA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENCONTENG DINDING.

* BERUSIA 5 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEPASANG PAKAIAN BARU, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN BERGOLEK-GOLEK DALAM LOPAK KOTOR.

* SETELAH BERUSIA 6 TAHUN, IBU MEMIMPIN TANGAN KITA KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENJERIT : “TAK NAK! TAK NAK!”

* APABILA BERUSIA 7 TAHUN, IBU BELIKAN SEBIJI BOLA. CARA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH IALAH KITA PECAHKAN CERMIN TINGKAP JIRAN.

* MENJELANG USIA 8 TAHUN, IBU BELIKAN AISKRIM, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGOTORKAN PAKAIAN IBU.

* KETIKA BERUSIA 9 TAHUN, IBU MENGHANTAR KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN PONTENG KELAS.

* BERUSIA 10 TAHUN IBU MENGHABISKAN MASA SEHARI SUNTUK MENEMANKAN KITA KE MANA SAJA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN TIDAK BERTEGUR SAPA DENGANNYA.

* APABILA BERUSIA 12 TAHUN, IBU MENYURUH MEMBUAT KERJA SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENONTON TELEVISYEN.

* MENJELANG USIA 13 TAHUN, IBU SURUH PAKAI PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN MEMBERITAHU BAHAWA PAKAIAN ITU TIDAK SESUAI ZAMAN SEKARANG.

* KETIKA BERUSIA 14 TAHUN, IBU TERPAKSA MENGIKAT PERUT UNTUK MEMBAYAR WANG PERSEKOLAHAN DAN ASRAMA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN TIDAK MENULIS SEPUCUK SURAT PUN.

* BERUSIA 15 TAHUN, IBU PULANG DARIPADA KERJA DAN RINDUKAN PELUKAN DAN CIUMAN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGUNCI PINTU BILIK.

* MENJELANG USIA 18 TAHUN, IBU MENANGIS GEMBIRA APABILA MENDAPAT TAHU KITA DITERIMA MASUK KE IPTA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERSUKA RIA BERSAMA KAWAN-KAWAN.

* KETIKA BERUSIA 19 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MEMBAYAR YURAN PENGAJIAN, MENGHANTAR KE KAMPUS DAN MENGHERET BEG BESAR KE ASRAMA, KITA HANYA UCAPKAN SELAMAT JALAN PADA IBU DI LUAR ASRAMA KERANA MALU DENGAN KAWAN-KAWAN.

* BERUSIA 20 TAHUN, IBU BERTANYA SAMA ADA KITA ADA TEMAN ISTEMEWA, KITA KATA, “…ITU BUKAN URUSAN IBU.”

* SETELAH BERUSIA 21 TAHUN, IBU CUBA MEMBERIKAN PANDANGAN MENGENAI KERJAYA, KITA KATA, “SAYA TAK MAHU JADI SEPERTI IBU.”

* APABILA BERUSIA 22-23 TAHUN, IBU MEMBELIKAN PERABOT UNTUK RUMAH BUJANG KITA. DI BELAKANG IBU KITA KATAKAN PADA KAWAN-KAWAN….”PERABOT PILIHAN IBU AKU TAK CANTIK, TAK BERKENAN AKUUU!”

* MENJELANG USIA 24 TAHUN, IBU BERTEMU DENGAN BAKAL MENANTUNYA DAN BERTANYAKAN MENGENAI RANCANGAN MASA DEPAN, KITA MENJELING DAN MERUNGUT, “IBUUU, TOOOOOLONGLAHHH….”

* KETIKA BERUSIA 25 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MENANGGUNG PERBELANJAAN MAJLIS PERKAHWINAN KITA. IBU MENANGIS DAN MEMBERITAHU BETAPA DIA SANGAT SAYANGKAN KITA TAPI KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERPINDAH JAUH.

* PADA USIA 30 TAHUN, IBU MENELEFON MEMBERI NASIHAT DAN PETUA MENGENAI PENJAGAAN BAYI, KITA DENGAN MEGAH BERKATA, “…ITU DULU, SEKARANG ZAMAN MODEN.”

*
KETIKA BERUSIA 40 TAHUN, IBU MENELEFON MENGINGATKAN MENGENAI KENDURI-KENDARA DI KAMPUNG, KITA BERKATA, “KAMI SIBUK, TAK ADA MASA NAK DATANG.”

*
APABILA BERUSIA 50 TAHUN, IBU JATUH SAKIT DAN MEMINTA KITA MENJAGANYA, KITA BERCERITA MENGENAI KESIBUKAN DAN KISAH-KISAH IBU BAPA YANG MENJADI BEBAN KEPADA ANAK-ANAK.

* DAN KEMUDIAN SUATI HARI, KITA MENDAPAT BERITA IBU MENINGGAL! KHABAR ITU BAGAIKAN PETIR! DALAM LELEHAN AIR MATA, BARULAH SEGALA PERBUATAN KITA TERHADAP IBU MENERPA SATU PERSATU.

JIKA IBU MASIH ADA, SAYANGI DIA. JIKA TELAH MENINGGAL,INGATLAH KASIH DAN SAYANGNYA. SAYANGILAH IBU KERANA KITA SEMUA HANYA ADA SEORANG IBU KANDUNG
Author: =)
•11:13 PM
Hati ini memang unik.Susah untuk ditafsir.Dari situlah terbitnya perasaan suka,sedih,marah,sunyi dan pelbagai
lagilah.Hati juga mencerminkan segala peribadi kite.Hatilah yang control diri kita.Tapi awas!!! jangan biarkan hati dikuasai oleh nafsu. Bahaya padahnya!!!!!Jagalah hati dengan sebaik -baiknya.Suburkanlah dengan pengisian rohani yg secukupnya.Ia juga perlukan makanan untuk terus hidup agar kita rasa nikmatnya hidup bila hati sentiasa subur..........

Rindu itu

11:57 PM / / comments (0)


Rindu itu adalah anugerah dari Allah......... insan yang berhati nurani punyai rasa rindu.........
Rindu pada kedamaian,rindu pada ketenangan,rindukan kan kesejahteraan...........

Mungkin bait2 lagu Hijjaz ini pernah kita dengar.Tapi pernah kah kita merasakan rindu?For sure pernah.........tapi rindukan siapa?biarlah hati berkata.......

12 R'awal adalah tarikh kelahiran Nabi Muhammad s.a.w...tarikh yg tidak sepatutnya kita lupakan.Apakah perasaan kalian semasa mengigati tarikh tersebut?rindukah kalian pada Rasulullah yg begitu mengasihi umatnya?ingatkah kalian bagaimana perjuangan Rasulullah untuk menyebarkan Islam?marilah kita mengkaji sirah agar hati kita sentiasa dekat dngn Rasulullah........

Pada hari Jumaat lalu bersamaan dengan 12 R'awal adalah hari yg begitu menyentuh jiwa saya.Selama ini saya terlalu bahagia dengan dunia dan seringkali lupa untuk bermuhasabah.Hari tersebut saya berkesempatan untuk solat Jumaat di Masjid UIA.Walaupun kedudukan masjid itu dekat dari mahallah ,namun tidak pernah untuk saya cuba menjejakkan kaki bersolat Jumaat.Walaupun tidak wajib bagi perempuan,tidak salahkan untuk kita bersama-sama mendengar khutbah dan bersolatJumaat sekali bukan?

Entah mengapa ketika kaki saya melangkah ke tempat solat wanita hati saya rasa sebak.Saya lihat ramai kaum wanita yg berhijab hitam,berbahasa arab dan kebanyakkannya bawa anak2 kecil.Tidak ubah suasana seperti di Arab Saudi.Jika sebelum ini saya lihat wanita bertelekung putih,tapi pada hari itu memang berbeza......

Kemudian azan berkumandang dan diikuti oleh bacaan khutbah.Khutbah yg disampaikan pula berkaitan dengan Nabi Muhammad S.A.W.Masya Allah........x dapat saya nak katakan perasaan saya ketika itu.Cukup menggetarkan jiwa dan perasaan saya.Tidak semena-mena manik2 jernih membahasi mata saya.....Ya Rasulullah,aku cukup merinduimu.........

Kenangan mengerjakan umrah menggamit jiwa,kenangan menelusuri sirah perjuangan baginda bersama para sahabat dengan bentuk muka bumi yg dikelilingi gunung-ganang yg berbatu,padang pasir yg berdebu dan tanah yg gersang cukup untuk menggambarkan betapa tabahnya Rasulullah menegakkan Islam.Walaupun di hina,di benci,di lontar najis, namun demi Islam Rasulullah sanggup mengharunginya..........

Dan hari Jumaat itu telah membawa saya ke dalam satu dalam yg berbeza.Alam yg dipenuhi dengan perasaan rindu.......kali pertama saya bersoalat jumaat adalah ketika saya mengerjakn umrah tahun 2008.khutbah tyg disampaikan adalah berkaitan dengan Rasulullah.Walaupun dalan bahasa arab Alhamdulilah saya mampu untuk memahaminya sikit2.Dan kini(jumaat lalu) saya bersolat jumaat buat kali kedua,dan khutbah yg disampaikan juga berkaitan dengan Rasulullah,dan disampaikan dalam bahasa Arab+suasana seperti di Arab Saudi+diikuti dengan solat jenazah.

Ya Allah.......suasana ini x ubah seperti waktu aku menjejakkan kaki ke rumah Mu.Suasana inilah yg menggamit jiwa aku untuk bertandang lagi kerumah Mu.Aku rindu untuk melakukan tawaf,aku rindu untuk bersai',aku rindu untuk mencium keharuman di dalam Raudah,aku rindu untuk melawat makam nabi dan para sahabat,aku rindu ingin menziarahi perkuburan baqi',aku rindu untuk ke bukit Uhud...............segalanya aku rindu....rindu yg tidak mampu diungkapkan...







Hidup ini.................

11:30 AM / / comments (2)

Assalammualaikum...........

Alhamdulillah saya masih lagi bernafas untuk meneruskan perjuangan di atas muka bumi Allah ini.Nampaknya agak lama saya tidak update blog ni.Kekangan masa menghalang jari jemari saya menari di atas keyboard.Sejak pulang dari program KARISMA yang menguji fizikal dan mental, terlalu banyak perkara perlu dilaksanakn.Tests,tutor,replacement class,camp assesment Fardu Ain dan ESQ Preview.Namun semua itu hanyalah cabaran kecil.....walaupun keletihan melanda jangan kita lupa tanggungjawab kita sebagai khalifah.Terlampau banyak nikmat yg Allah berikan...

Setelah seminggu hidup dalam kesibukkan yg teramat sangat akhirnya hari ini saya telah merasa nikmat rehat.Walaupun hanya sebentar namun ia cukup untuk saya mengecas tenaga saya kembali.Selepas ini saya perlu berjuang sehabisnya........study Microeconomic dan Biz Mathematic(nak test).Next week hari-hari saya pn dipenuhi dengan aktviti termasuklah weekend.So,saya kena mempersiapkan diri dengan kekuatan fizikal,emosi dan spiritual..
Tiada istilah berehat di dunia ini......

Minggu ni juga terlampau banyak perkara yg diluar jangkaan saya terjadi.Pada hari Jumaat lalu saya merasakan diri saya terlalu down+test Accounting yg memang menguji minda.Namun seorang akk senior ni telah mengajak saya ke satu majlis ilmu yg bertajuk" Because I'm A Syabab"Masya Allah,pengisiannya telah menggetarkan jiwa saya sebagai orang muda yg mempunyai tanggungjawab yg begitu besar terhadap kerja2 dakwah.Mahukah kita melihat umat akhir zaman terus hanyut dalam dunia mereka dengan meletakkan agama di belakang...??Sesungguhnya jika kita ingin melihat dunia pada masa depan lihatlah generasi muda kini.......fikirkanlah.....
Next,tanpa diduga dalam majlis tersebut saya telah menemui rakan lama saya(senior).Kami satu sekolah rendah dan pernah bermain masak2 bersama.rumah kami juga berdekatan.....Ya Allah sesungguhnya setiap pertemuan itu adalah rencanaNya.Setelah hampir 6 tahun tanpa hubungan akhirnya kami berjumpa di dalam satu majlis ilmu....cantiknya rancangan Allah


Kemudian,Sabtu mlm saya telah pergi ke ESQ preview.Program yg cukup ringkas ini telah cukup membangunkan diri saya dari terus dibuai kenikmatan dunia.Betapa kerdilnya diri kita di depan Allah.Andainya nyawa kita diambil sekarang adakah amalan kita telah cukup?Setiap daripada kita pasti impikan nikmat syurga,kebahagian di dunia dan akhirat.Namun................pernahkah kita mengkaji apa yang kita telah lakukan di dunia.Pernahkah kita melambatkan solat,abaikan tanggungjawab,meninggikan suara terhadap parents,mengumpat,dan menyakitkan hati orang.Mungkin kita pernah lakukannya.Tapi.........berapa kali kita sujud memohon keampunnyaNYA......nk dikira sekali sehari pn susah....Dosa tiap2 hari buat namun solat taubat jarang sekali.Kan x balance itu.....ingatlah...

Barangsiapa yang mengerjakan kebaikkan seberat zarah,nescaya dia akan melihat balasannya Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah,nescaya dia akan melihat balasannya (99:7-8)

Semoga kita menjadi seorang yg sentiasa mengupdate amalan dan sentiasa mengigati kematian
yag pasti.Sesungguhnya dengan mengingati kematian akan mendekatkan diri pada Allah........

9:14 PM / / comments (0)



Wow!!!!!!!!diam2 kita dah masuk pertengahan bulan February........begitu pantas masa berlalu.......rasanya baru semalam saya menjejakkan kaki ke main campus UIA,Gombak.......tup!tup dh mid term......assigmnt sume dh nk submit......n kejap lg nk final..........Sesungguhnya masa sentiasa menjalankan tnggungjawab dengan sebaiknya.......kita?????pandai-pandailah jawab..............

Weekend ni Chinese New Year kn......selamat bercuti semua!!!!!!!!jngn lupa ajak saya kalau nk main mercun.......limau mandarin jngn lupa hulur........hehehehehheh=)kpd family saya jngn merindui anakmu di sini........next time saya balik.........I will always miss u in every second......

Actually cuti ni saya akn menyertai AIT(advanced intensive training)anjuran KARISMA UIA di Kem Rimba Ria.Sg.Congkak,Hulu Langat.Semoga saya akn memperolehi pelbagai ilmu yg menguji fizikal dan mental.So, if saya lme x update blog faham2 ae.......kat sana pn x bley gne hp apatah lg internet........nnti saya akn ceritakn pengalaman saya untuk the next entry.......Tunggu.....

P/s.esok saya exam ICT.......sempat lg post blog.Semoga Allah memberi ketenangan dan kejayaan kpd saya dan sahabat2 sekalian.........

Ayam,chiken,dajaj........BBQ

11:44 AM / / comments (2)

Ramai orang menggemari daging ayam....either ia di goreng,dibakar,diremeh dan sebagainya.........kenapa ya?????maybe rasanya yang enak dan mudah didapati.......lagipun daging ayam juga mengandungi protein yang membantu pembinaan otot...tetapi ambillah hidangan ayam dalam kuantiti yg sepatutnya agar tidak mendatangkan mudharat kpd tubuh....mencegah lagi baik daripada mengubati.........

Actually tu intro je.......hehehe.....nk tny la........bagaimana pengisian masa anda dengan last weekend?tidur?study?shopping?anda jawablah sendiri........tapi saya rasa seronok sangat dengan pengisian masa last weekend saya........nak tahu kenapa?????kerana saya telah menyertai satu program BBQ yang telah mengukir 1001 memori.........ceh wahhhh!!!!!!

Venue dy pn strategik,bersebelahan female sport complex,nk lagi specific,tepi sg.coklat..hehehe....program bermula seawal jam 9.00a.m.biar gambar berbicara.........





Alhamduliilah akhirnya weekend saya diisi dengan sesuatu yg amat bermanfaat.Bukan sahaja dapat experience nk hidupkn bara yg mengambil masa sejam(biasalah baru belajar),tetapi apa yang paling penting saya baru tahu apa itu USAHA,KERJASAMA, dan PERSAHABATAN.......

Selain beriadah menenangkan minda,aktiviti ini juga dpt mengecas iman kita yang semakin low...semoga aktiviti sebegini dapat diteruskan........TAHNIAH!!!!!!!! kpd para committee yg berusaha menjayakn aktiviti ini........may Allah bless u all.........

"Di jalan ALLAH, persahabatan ini bukan milikku & bukan jua milikmu, persahabatan ini adalah perancangan dari ALLAH yang mengetahui segala rahsia........kerana DIA juga telah menetapkn kita mengukir 1001 kenangan bersama....persahabatan ini sudah pasti terisi dengan kasih sayang.........Moga kekal selamanya......"

Ayam,chiken,dajaj........BBQ

11:44 AM / / comments (0)

Ramai orang menggemari daging ayam....either ia di goreng,dibakar,diremeh dan sebagainya.........kenapa ya?????maybe rasanya yang enak dan mudah didapati.......lagipun daging ayam juga mengandungi protein yang membantu pembinaan otot...tetapi ambillah hidangan ayam dalam kuantiti yg sepatutnya agar tidak mendatangkan mudharat kpd tubuh....mencegah lagi baik daripada mengubati.........

Actually tu intro je.......hehehe.....nk tny la........bagaimana pengisian masa anda dengan last weekend?tidur?study?shopping?anda jawablah sendiri........tapi saya rasa seronok sangat dengan pengisian masa last weekend saya........nak tahu kenapa?????kerana saya telah menyertai satu program BBQ yang telah mengukir 1001 memori.........ceh wahhhh!!!!!!

Venue dy pn strategik,bersebelahan female sport complex,nk lagi specific,tepi sg.coklat..hehehe....program bermula seawal jam 9.00a.m..seterusnya biar gambar yg bercerita

UKHWAH VS COKLAT

9:34 PM / / comments (0)

"Tiktik......tiktik........" satu message masuk dan sekaligus membangunkan diri saya yang diulit mimpi.....lantas saya pn membacanya......


"Slm adik2ku=)akk nk menjemput adik2 dtng program bertajuk"Siapalah aku di matamu?",pd 6 Feb 10 di bangunan female sport complex jam 2 ptng.mntapkn rohani dngn tzkirah,relaxkn diri dengan riadah.boleh dtng?=)"


Message jemputan yg ringkas ini saya amati betul2.Apakah kandungan program ini?ceramah @ outdoor game sebab venue adalah di female sport complex.Kalau game mesti seronok lagipun masa yg ditetapkan belum ada agenda lain.

Akhirnya saya terima jemputan tersebut meskipun dalam hati x tahu siapa lagi sahabat yg menyertainya.Agak nervous jugalah.....namun ada seorang akk senior ni lah yg menguatkan hati saya untuk join prgram ni....."nnti boleh berkenalan".ada kebenaran dalam kata-katanya.....

Waktu yg dijanjikan pn tiba.......First impression saya....alamak ramainya muka2 baru.saya x kenal pn.....cume 2-3 orang je yg saya kenal.........agak malu-malu kucing la.hahaha...Acara pn dimulakan dengan taaruf yg ringkasTak kenal maka tak cinta.....dari situlah tembok pemisah mula dipecahkn........yg nampak pendiam pn boleh bercakap juga akhirnya.......sedar2 taaruf je ambil masa sejam.........Fuh lame juga........

Next.kita pn bermain game....B4 tu kami beratur ikut tarikh lahir.....hehehe.....macam kereta api kami beratur........yg muda di depan ,yg tua.........eh bukan tua ae tapi dh senior, di belakang.bermacam-macam gelagat.......tapi....saya still yg kedua muda tau........adik la kiranya...
Selepas beratur kami pn bermain game tiup plastik and tulis menggunakan pen yg disambung dengan strw paling panjang.........Tak dapat dilupakan bagaimana kumpulan saya berusaha meniup plastik supaya x jatuh menjejak bumi......sampai terbaring,tergolek lah........semuanya berusaha untuk mempertahankan plastik agar kekal di udara........tapi saya x puas hati betul dengan the other group,napelah plastik mereka x jatuh2........ni main tipu ae............oooooooo.hehehe....

2nd game pn seronok......memandangkan kami semua kelaparan,kami pn dikehendaki menulis perkataan lapar menggunakan pen yg disambung straw(panjang tau straw 2......)pelbagai strategi untuk mengukuhkan straw tu tau.........bisik2 je....nnti group sebelah curi dengar strategi kami.........sori!!!!!!......tulisan yg dihasilkan memang amat99x berseni.......kalah cacing cerawet....orang parkison pn tulis lagi cantik........tapi itulah usaha kami.........kami x kan kalah....

Akhirnya agenda yg dinanti-nantikan pn tiba........MAKAN TIME!!!!!!!!!!!!! menu adalah DOMINOS pizza.....n juices......YUMMY!!!!!!!!!!sume bila dapat makan.......senyap je.......semut jalan pn dengar..........lapar lah ktakan.....mengerah tenaga meniup plastik........

Semuanya indah2 belaka.......daripada x kenal semua jadi sahabat.......semuanya bebas berkata-kata.Itulah kemanisan ukhwah.Jika kemanisan coklat mampu diungkapkan,berlainan dengan ukhwah.Hati sahaja yg mampu merasa namun lidah kelu untuk menyatakan......tiada apa yg dapat menandingi kemanisnnya.........

Buat sahabat-sahabat yg kukasihi sekalian,terima kasih sahaja yg mampu ku ungkapakn..semoga ukhwah ini sentiasa kekal selamanya dan diberkati Allah.....teruskan perjuangan kita.Tiada istilah berehat di dunia ini melainkan di atas sana..........


Conclusion,aktiviti ini bukan sahaja memberi mnfaat kpd fizikal.Ia turut memberi manfaat kpd rohani kita.
p/s.nnti ada gambar saya upload

PRIVATE TUTOR

1:12 PM / / comments (0)

Hari ni hari ape???????mst sume orang tau.Of course hr ni hari Jumaat.Penghulu segala hari.Jadi........ape lg?ayuh kita bersama2 perbanyakkan amalan pada hari ni.....jngn jadikn hari Jumaat tuk kita mengira detik esok cuti....salah tu.......

Em.....hari ni saya tak de class.Bukan minggu ni je tp setiap hari Jumaat sebab class saya just Monday to Thrusday.Bestnye.........!!!!!!em, best 2 mmng la best tapi itu tak bermakna saya boleh berehat sepuas-puasnya.itulah masa untuk kita top up subject apa yang tak faham,settlekn assigmnt dan revise balik pelajaran tuk one week.tak delah nnti hr Ahad baru kelam -kabut nk itu ini........

Hari ni saya pergi tutor account.Selalunye saya akn pergi bersama rakan-rakan yg lain.Memandangkan mereka ada exam maka saya pn pergilah seorang diri.Sampai je class sorang student pn tak sampai lg just tutor je yg duduk dlm class 2...mereka ada hal kot.sebab tu lambat.Andaian sayalah........Tunggu pnye tnggu,hampir 15 minit sorang pn x dtng lg.

Saya pn ckp ngan tutor tu"I think.... I'm the only student because most of my friends have exam for Microeconomic"tutor pn tak nak buang masa......Lastly kitaorng pn memulakn class,just dy sebagai tutor and I'm the only student.....mcm private tutor la pula....best sngt sebab suke hati je lah nk tny ape dan dia ajar one by one.Siap duduk depan saya lg.......mcm budak baru nk belajar je...dia akn pastikan saya 100% fahamlah..Alhamdulillah ini adalah satu peluang yg mmng sangat berharga...kita jangan malu nak menuntut ilmu walaupun kita sorang je student tu..

Tetapi ape yang saya nak puji adalah sikap tutor tu.Walaupun hny seorang student je dtng,dia tetap bersemangat untuk mengajar.Dia sedar tanggungjawab yg Allah amanahkn.......semoga ramai lg orang yang berjiwa pendidik seperti beliau....
.

READING

12:12 AM / / comments (0)




Membaca jambatan ilmu.Alhamdulillah saya dilahirkan dengan minat untuk membaca.So, bile saya membaca saya rase best sngt2.........klu orang lain hilangkan stress dengan mkn,bermain,menyanyi dan sebagainye lah.........tapi saya lg suka membaca.Saya rasa seolah-olah saya ada dunia sendiri.......ceh wah!!!!!!!!!

Actually,hari ni saya spent masa tengahari saya kat QYC(Quranic Youth Club) book exhibition......bnyk sangat buku.Rasa nk je wat library sendiri kat situ..hehehehe.Nasib baik saya masih waras.Rambang mata jugalah nak beli buku.Lastly,saya pn beli buku yang bertajuk Langit ilahi by Hilal Ayraf.Penulis adalah seorang pelajar di University of Yarmouk,Jordan.



Buku ni memang sangat berguna.penulisannya menekankan tanggungjawab kita sebagai seorang HAMBA kpd Sang Pecipta.Laksanakn apa yg disuruh, ditanglkn apa yang dilarang.Kita kne kenal pencipta kita untuk mendapat kebahagian,ketenangan dan keberkatan hidup.Tak kenal maka tak cinta.Sesungguhnya ALLAH tak pernah tinggalkn kita walaupun kita sering kali melupakn Nya,terutamanya bila kita bahagia.Betul x?? jawablah sendiri...........

Buku ni benar2 telah membuka pandangan saya tentang kehidupan.Sebak mencengkam di dada.Adakah kite telah benar2 menjadi khalifah yang sebenarnya??????????bnyk yang kita perlu pelajari......



EXAM DAN ILMU

11:43 PM / / comments (0)


Kite sebagai sebagai student mmng tak dapat dipisahkn.Kenape perlu exam??orang ckp ni lah one of the way nak tahu sama ada kita faham @ tidak.Selame ni kite belajar ke just masuk telinga akanan keluar telinga kiri.Pandai-paidailah menilai diri masing2......

Apa yang penting ilmu mesti dicari.Selagi hayat dikandung badan ilmu msti dipelajari.
imam as-syafii berkata;

"Sesiapa yang mahukan dunia,maka hendaklah dengan ilmu,
sesiapa mahukan akhirat,maka hendaklah dengan ilmu,
jika dia berkehendakkan kedua-duanya sekali,maka hendaklah dengan ilmu.

Marilah kite bersama-sama pertingkatkn ilmu kita........ayuh2!!!!!!!

Namun ape yang saya nk sampaikn di sini ialah bagaimana sedihnya saya tadi wktu jawab exam UNGS.Nk kate ssh,dia just mintak makna yang simple je,MCQ pn x delah tny benda2 yg melalut...semuanya fakta.Tapi saya rasa ssh sngt.Nape???

Saya belajar.....spent masa untuk menghafal,tumpukn dalam class......namun mengapa saya rase ssh juga.Agaknya ini adalah kesan dari kekhilafan saya yng lalu.......ade something yang saya terlepas pandang...Ya Allah...ampunkanlah dosa hamba Mu ini........mungkin hati saya masih banyak dikotore oleh titik2 hitam.Sesungguhnya ilmu itu cahaya.Cahaya takkan dapat menembusi hati yang kotor........

Kita tak boleh salahkan lecturer klu kite x dpt jawab.Seorang pendidik akn menyampai ilmu dengan sepenuh hati mereka.Mereka telah menjalankan tanggungjawab yang di amanahkn Allah dengan sebaiknya.Cume kite sebagai pelajar haruslah bersihkan hati,lapangkan dada untuk menuntut ilmu.
Mari kite sme2 muhasabah diri kita.........semoga ilmu kite pelajari deberkati Allah

Oh masa!!!!!

8:42 PM / / comments (0)

Masa sentiasa berjalan tanpa henti.Ia tidak akn menunggu kita.Tapi adakah kita telah menggunakan dengan sepenunnya????Dan bagaimana pula pengisiannya??Tepuk dada jawablah sendiri ye...!

Sebenarnya saya agak sedih pada hari ini.Saya telah lalai tengan pengisian masa saya.Sebagai seorang mahasiswa saya perlu memaksimakan penggunaan masa dengan teratur dan penuh dengan pengisian.bukankah orang yang berjaya sentiasa menjaga masanya?terutamanya solat.Sesungguhnya orang yang menjaga waktu solat pasti teratur perjalanan masanya.tak percaya???cubalah.....pasti ada perbezaannya....

Hari saya takdelah banyak class pun.......nak kate penat x juga.Cuma agak busy untuk menghadapi exam....so kenalah study cam biase.....tadi habis je kelas UNGS pukul 11.20a.m saya terus je jalan-jalan kat bangunan IRKHS nak cari exam venue tuk hari kamis ni.Dah puas mencari tapi x jmpe juga....maklumlah student baru,x tau lagi selok belok bangunan tu.Sebab dh penat pencarian pun ditamatkn atas sebab2 tertentu.

Memandangkn dh tenghari saya pun isi lah perut sambil mkn kat masjid. Enak sungguh juadah yg saya nikmati walaupun hanya roti...Alhamdulillah saya masih ade lg nikmat merasa.Next class puluk 3.30 p.m.So saya pn ambil keputusan untuk berehat di bilik yg kedudukannya pn x de lah jauh dari masjid.Lagipun saya bawa motor maka perjalanan yg jauh pun takdelah dirasai sangat pun.......pulas je minyak dah sampai.......mudah kn????tapi tulah tak baik untuk kesihatan...peluh x keluar..hehehee

Sampai je kat bilik dalam pukul 2.00p.m saya pn ssn lah buku for the next class.Sambil-sambil tu revise ape yg belajar tadi dengan earphone di telinga.Best juga blaja samil dengar music.taxdelah rase bosan.Enjoy je.........Tiba2 ternampak pula katil yg menggoda.Apalagi..........baca lah sambil baring.Memang seronok lagi2 ditemani bantal yg empuk......dan tanpa disedari...........mata pun memainkan peranannya........

ALAMAK!!!!!!!!!!!!!dh pukul 3.10p.m.Class 3.30p.m,tak siap lagi,moto dah la letak jauh kat depan CELPAD,kene jalan sket,nnti lambat mdm dah masuk(madam slalu awl),class dah la jauh.......ADUH!!ni lah padahnya x jage waktu.Saya ni mmng x suke if masuk class lambat dari lecturer dan datang class dalam keadaan tergesa2.Itu bukanlah ciri2 pelajar cemerlang k.........

So,nk cepat punye pasal saya terus je sarung baju kurung,stoking dan tudung.Tak de nye sempat nk basuh muka,pakai pelembap,tegangkan katil,kemas meja belajar.......ape yang penting cepat siap!!!!!pakai bedak,( kenelah wangi2 sket biar aura nak belajar tu ade).capai beg,kunci locker,ttp kipas,pakai kasut terus laju je....... trn tngga(x sempat pun nak tengok anak tngga mane yg pijak janji turun),berlari ke moto,start enjin terus je merempit selaju-lajunye!!!!!!!!!!!!!!x sempat pun nk tengok kiri kanan.Amaran!ni bukan merempit cara haram ok........ni emergency case.Kalah Alex Yong kat f1......

Parking moto dekat2 sket terus meluru laju masuk class.FUH!!!!!!!nasib baik class x mula lg walaupun madam dah ade....sempat juge saya menghela nafas kelegaan.....akhirnya class pun berjalan seperti biasa.Namun kecewa juga nape still lagi ade pelajar lambat.Dah la lambat pasti jalan sambil lewa je........mereka x sedar ke kite kne manfaatkn masa dan kne sentiasa berlumba untuk mencari ilmu sebanyak mungkin.Sesungguh dengan ilmu lah orang akan dipandang mulia.

Conclusion,saya x nak lagi blaja sambil baring.Saya nak berjaya.Biarlah kite penat blaja tapi kite akn merasa puas klu kita faham ape yng kita pelajari dan mengisi masa dengan perkara berfaedah.

MASA ITU EMAS hargailah ia sebelum dy meninggalkan kita.Menyesal kemudian tak berguna..

Ibu dan kite.............

12:14 AM / / comments (0)

KETIKA BERUSIA SETAHUN, IBU SUAPKAN MAKANAN DAN MANDIKAN KITA. CARA KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA HANYALAH DENGAN MENANGIS SEPANJANG MALAM.

* APABILA BERUSIA 2 TAHUN, IBU MENGAJAR KITA BERMAIN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN LARI SAMBIL KETAWA TERKEKEH-KEKEH APABILA DIPANGGIL.

* MENJELANG USIA KITA 3 TAHUN, IBU MENYEDIAKAN MAKANAN DENGAN PENUH RASA KASIH SAYANG, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENUMPAHKAN MAKANAN KE LANTAI.

* KETIKA BERUSIA 4 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEKOTAK PENSEL WARNA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENCONTENG DINDING.

* BERUSIA 5 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEPASANG PAKAIAN BARU, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN BERGOLEK-GOLEK DALAM LOPAK KOTOR.

* SETELAH BERUSIA 6 TAHUN, IBU MEMIMPIN TANGAN KITA KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENJERIT : “TAK NAK! TAK NAK!”

* APABILA BERUSIA 7 TAHUN, IBU BELIKAN SEBIJI BOLA. CARA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH IALAH KITA PECAHKAN CERMIN TINGKAP JIRAN.

* MENJELANG USIA 8 TAHUN, IBU BELIKAN AISKRIM, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGOTORKAN PAKAIAN IBU.

* KETIKA BERUSIA 9 TAHUN, IBU MENGHANTAR KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN PONTENG KELAS.

* BERUSIA 10 TAHUN IBU MENGHABISKAN MASA SEHARI SUNTUK MENEMANKAN KITA KE MANA SAJA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN TIDAK BERTEGUR SAPA DENGANNYA.

* APABILA BERUSIA 12 TAHUN, IBU MENYURUH MEMBUAT KERJA SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENONTON TELEVISYEN.

* MENJELANG USIA 13 TAHUN, IBU SURUH PAKAI PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN MEMBERITAHU BAHAWA PAKAIAN ITU TIDAK SESUAI ZAMAN SEKARANG.

* KETIKA BERUSIA 14 TAHUN, IBU TERPAKSA MENGIKAT PERUT UNTUK MEMBAYAR WANG PERSEKOLAHAN DAN ASRAMA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN TIDAK MENULIS SEPUCUK SURAT PUN.

* BERUSIA 15 TAHUN, IBU PULANG DARIPADA KERJA DAN RINDUKAN PELUKAN DAN CIUMAN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGUNCI PINTU BILIK.

* MENJELANG USIA 18 TAHUN, IBU MENANGIS GEMBIRA APABILA MENDAPAT TAHU KITA DITERIMA MASUK KE IPTA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERSUKA RIA BERSAMA KAWAN-KAWAN.

* KETIKA BERUSIA 19 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MEMBAYAR YURAN PENGAJIAN, MENGHANTAR KE KAMPUS DAN MENGHERET BEG BESAR KE ASRAMA, KITA HANYA UCAPKAN SELAMAT JALAN PADA IBU DI LUAR ASRAMA KERANA MALU DENGAN KAWAN-KAWAN.

* BERUSIA 20 TAHUN, IBU BERTANYA SAMA ADA KITA ADA TEMAN ISTEMEWA, KITA KATA, “…ITU BUKAN URUSAN IBU.”

* SETELAH BERUSIA 21 TAHUN, IBU CUBA MEMBERIKAN PANDANGAN MENGENAI KERJAYA, KITA KATA, “SAYA TAK MAHU JADI SEPERTI IBU.”

* APABILA BERUSIA 22-23 TAHUN, IBU MEMBELIKAN PERABOT UNTUK RUMAH BUJANG KITA. DI BELAKANG IBU KITA KATAKAN PADA KAWAN-KAWAN….”PERABOT PILIHAN IBU AKU TAK CANTIK, TAK BERKENAN AKUUU!”

* MENJELANG USIA 24 TAHUN, IBU BERTEMU DENGAN BAKAL MENANTUNYA DAN BERTANYAKAN MENGENAI RANCANGAN MASA DEPAN, KITA MENJELING DAN MERUNGUT, “IBUUU, TOOOOOLONGLAHHH….”

* KETIKA BERUSIA 25 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MENANGGUNG PERBELANJAAN MAJLIS PERKAHWINAN KITA. IBU MENANGIS DAN MEMBERITAHU BETAPA DIA SANGAT SAYANGKAN KITA TAPI KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERPINDAH JAUH.

* PADA USIA 30 TAHUN, IBU MENELEFON MEMBERI NASIHAT DAN PETUA MENGENAI PENJAGAAN BAYI, KITA DENGAN MEGAH BERKATA, “…ITU DULU, SEKARANG ZAMAN MODEN.”

*
KETIKA BERUSIA 40 TAHUN, IBU MENELEFON MENGINGATKAN MENGENAI KENDURI-KENDARA DI KAMPUNG, KITA BERKATA, “KAMI SIBUK, TAK ADA MASA NAK DATANG.”

*
APABILA BERUSIA 50 TAHUN, IBU JATUH SAKIT DAN MEMINTA KITA MENJAGANYA, KITA BERCERITA MENGENAI KESIBUKAN DAN KISAH-KISAH IBU BAPA YANG MENJADI BEBAN KEPADA ANAK-ANAK.

* DAN KEMUDIAN SUATI HARI, KITA MENDAPAT BERITA IBU MENINGGAL! KHABAR ITU BAGAIKAN PETIR! DALAM LELEHAN AIR MATA, BARULAH SEGALA PERBUATAN KITA TERHADAP IBU MENERPA SATU PERSATU.

JIKA IBU MASIH ADA, SAYANGI DIA. JIKA TELAH MENINGGAL,INGATLAH KASIH DAN SAYANGNYA. SAYANGILAH IBU KERANA KITA SEMUA HANYA ADA SEORANG IBU KANDUNG

Uniknya Hati.............

11:13 PM / / comments (0)

Hati ini memang unik.Susah untuk ditafsir.Dari situlah terbitnya perasaan suka,sedih,marah,sunyi dan pelbagai
lagilah.Hati juga mencerminkan segala peribadi kite.Hatilah yang control diri kita.Tapi awas!!! jangan biarkan hati dikuasai oleh nafsu. Bahaya padahnya!!!!!Jagalah hati dengan sebaik -baiknya.Suburkanlah dengan pengisian rohani yg secukupnya.Ia juga perlukan makanan untuk terus hidup agar kita rasa nikmatnya hidup bila hati sentiasa subur..........