Author: =)
•5:11 PM
11.30mlm,McD Ampang Park
    
    Suasana yg tenang.Terdapat sebuah keluarga berbangsa Iran sedang menikmati hidangan mereka di sudut paling hujung.Si bapa berselera mengunyah burger.Si ibu leka melayan anak-anak sambil sesekali fun fries di masukkan ke mulut.Mereka berbicara riang sambil tergelak.Entah apa perkara yg di lucukan pun tidak tahu.

    Kemudian datang lagi sebuah keluarga berbangsa Cina sambil membawa dulang yg dipenuhi hidangan McD.Mereka sedang memilih tempat duduk.Di penjuru lagi satu pula terdapat pasangan yg sedang enak menikmati burger sambil sesekali menjilat jari dan berbicara.

    Di tempat duduk luar McD pula terdapat beberapa pemuda sedang berbual sambil menghirup kopi Arabica.Di tangannya juga terdapat seputung rokok.Kelihatan semuanya sedang sibuk dengan hal masing-masing.

    Namun tidak bagi dia.1jam duduk di McD hanya menikmati ais krim dan fun fries bagi mengisi perut yg tak henti berkeroncong.Rancangan asalnya mahu dinner di tempat lain bersama kakaknya yg pulang lewat malam dari bekerja.Tapi dek kerana meeting yg tidak bernoktah terpaksalah dia dinner bersendirian.

    Walaupun McD bukanlah pilihannya,tapi dia terpaksa akur.Tiada tempat lain lagi yg selamat untuk dia menanti kepulangan kakaknya yg bekerja di KLCC setelah jam menginjak 12.00 mlm.Di restoran 24 jam sahajalah yg dirasakan selamat.Mahu tunggu di luar kawasan Ampang Park mahu sahaja dia membuka peluang bagi kutu-kutu jalanan.Lagi-lagi dengan berbaju kurung ayu,pakaian pulang dari class.

    Sewaktu menaiki LRT dari Gombak tadi pun sudah banyak mata yg kurang senang memerhatikannya.Dia hanya mampu memohon perlindungan Allah.Apa yg penting dia ingin segera menemani kakaknya yg pulang lewat bekerja menuju ke Bukit Jalil.Selain itu,dia ada juga tujuan lain untuk pulang ke rumah.Beberapa buku dan dokument penting perlu di ambil untuk pelbagai urusan.
***********************************************************************************
"bip",terdapat satu message masuk

"kakak baru keluar dari KLCC.20 minit sampai",lega hatinya membaca message yg ringkas itu.

   Maknanya sebentar lagi dia akan pulang ke rumah.Letih rasanya duduk di McD sambil di hidangkan dengan pelbagai ragam manusia.Malam yg semakin larut seolah olah waktu untuk mereka berpesta.

"bip",tak sampai beberapa saat message kedua masuk

"belika set Mc Chicken dengan air MILO.Nanti kakak ganti balik duit.",dia memahami message tersebut.

   Tiba-tiba perasaan kasihan menerpa sanubarinya.Seharian kakaknya bekerja hingga sesuap nasi pun sukar untuk di jamah.Walaupun di KLCC itu berterabur kedai makan,namun kesibukan kerja menjadi penghalang.Tidak hairanlah dia bila mengetahui kakaknya sering menjamah roti untuk lunch.Lama-kelamaan badan pun semakin susut.Itulah lumrah, semakin tinggi jawatan yg di pegang,semakin besar tanggungjawabnya.

   Dia segera memesan set Mc Chicken untuk take a way.Selepas itu dia terus menunggu di luar McD.Beberapa minit kemudian sebuah kereta Wira Special Edition datang ke arahnya.Si kakak datang menjemput.

    Dia masuk ke dalam kereta sambil di sambut senyuman oleh si kakak.Segala pesanannya di hulurkan.Belum sempat berkata apa-apa,air MILO telah di hirup.Kemudian fun fries pula di kunyah.Masih lagi dengan kesopanan.Dia memerhatikan sahaja.

"lapar ni......dah tak tahan.Meeting banyak sangat",si kakak berkata sambil berbaur keletihan.

   Dia memahami.Alhamdulillah penyakit gastrik kakaknya tidak menyerang.Kalau tak pasti perjalanan pulang ke rumah bertukar arah ke hospital.
***********************************************************************************
Setelah perut di isi sedikit, perjalanaan pulang ke Bukit Jalil di teruskan.Mulut di isi makanan sambil tangan memandu.

"Semalam pun macam ni,Tiap-tiap hari balik lewat",si kakak mengadu kepada dia.

   Terbayang keletihan bekerja.Jika dia fikir zaman belajar letih dengan assignment bertimbun dan class,at least malam ada juga masa untuk diri.Alam pekerjaan lagi mencabar.

DJ Ikim menceriakan perjalanan mereka.Sesekali di selangi nasyid yg mententeramkan jiwa.

"Dah start cuti mid break ke?",si kakak bertanya

"Belum la.Esok ada lagi class.Ni nak amik buku",dia berkata dengan tenang

"kakak balik kampung kan cuti Raya Cina ni?balik la...nanti mak tunggu"

"balik lambat sikit kot.Ada kuliyyah tafsir"

"Ok.kakak,kita pun pergi kuliyyah hadith......kuliyyah sirah"

"Iye..belajar apa?"

"banyak",dia menjawab setiap pertanyaan kakaknya dengan gembira.Apa yg diperolehi dari kuliyyah hadith dan tafsir di kongsikan bersama.Seolah-olah perjalanan pulang ke rumah di sulami majlis ilmu.

"nanti kakak pun nak bacalah",si kakak juga mahukan perkongsian bersama

"boleh je......Kakak!,hari tu lecturer kasi quiz"

"dapat berapa markah?"

Pertanyaan kakaknya di jawab riang.Dia bercerita segalanya tentang class,lecturer dan impiannya untuk masa depan.Kakaknya sentiasa memberikan respon positif.Kadang-kadang di selitkan dengan gurau senda yg mengharmonikan lagi hubungan adik beradik.Tidak lupa juga kata-kata semangat untuk terus berusaha agar menjadi yg terbaik.Kereta terus membelah kepekatan malam.
***********************************************************************************
Kereta di belokkan ke satu kawasan perumahan dan terus menuju ke sebuah lorong.Rupa-rupanya mereka hampir sampai ke rumah.Pintu pagar automatik terbuka bagi memberi laluan kereta masuk.Akhirnya destinasi yg ingin di tuju pun sudah tiba.

Malam yg bermakna.Walaupun perjalanan yg meletihkan tapi bermanfaat.Dia berazam untuk memanfaatkan seluruh kehidupannya.Bersedia untuk menghadapi segala cabaran dan cuba untuk mengikhlaskan diri.Semoga malam itu adalah sebuah permulaan untuk kehidupan yg lebih baik dan semoga si kakak akan sentiasa di bawah rahmat Allah.Setiap kesulitan pasti ada kesenangan.
This entry was posted on 5:11 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments:

Kegelapan malam yg memberi sinar.

5:11 PM / /

11.30mlm,McD Ampang Park
    
    Suasana yg tenang.Terdapat sebuah keluarga berbangsa Iran sedang menikmati hidangan mereka di sudut paling hujung.Si bapa berselera mengunyah burger.Si ibu leka melayan anak-anak sambil sesekali fun fries di masukkan ke mulut.Mereka berbicara riang sambil tergelak.Entah apa perkara yg di lucukan pun tidak tahu.

    Kemudian datang lagi sebuah keluarga berbangsa Cina sambil membawa dulang yg dipenuhi hidangan McD.Mereka sedang memilih tempat duduk.Di penjuru lagi satu pula terdapat pasangan yg sedang enak menikmati burger sambil sesekali menjilat jari dan berbicara.

    Di tempat duduk luar McD pula terdapat beberapa pemuda sedang berbual sambil menghirup kopi Arabica.Di tangannya juga terdapat seputung rokok.Kelihatan semuanya sedang sibuk dengan hal masing-masing.

    Namun tidak bagi dia.1jam duduk di McD hanya menikmati ais krim dan fun fries bagi mengisi perut yg tak henti berkeroncong.Rancangan asalnya mahu dinner di tempat lain bersama kakaknya yg pulang lewat malam dari bekerja.Tapi dek kerana meeting yg tidak bernoktah terpaksalah dia dinner bersendirian.

    Walaupun McD bukanlah pilihannya,tapi dia terpaksa akur.Tiada tempat lain lagi yg selamat untuk dia menanti kepulangan kakaknya yg bekerja di KLCC setelah jam menginjak 12.00 mlm.Di restoran 24 jam sahajalah yg dirasakan selamat.Mahu tunggu di luar kawasan Ampang Park mahu sahaja dia membuka peluang bagi kutu-kutu jalanan.Lagi-lagi dengan berbaju kurung ayu,pakaian pulang dari class.

    Sewaktu menaiki LRT dari Gombak tadi pun sudah banyak mata yg kurang senang memerhatikannya.Dia hanya mampu memohon perlindungan Allah.Apa yg penting dia ingin segera menemani kakaknya yg pulang lewat bekerja menuju ke Bukit Jalil.Selain itu,dia ada juga tujuan lain untuk pulang ke rumah.Beberapa buku dan dokument penting perlu di ambil untuk pelbagai urusan.
***********************************************************************************
"bip",terdapat satu message masuk

"kakak baru keluar dari KLCC.20 minit sampai",lega hatinya membaca message yg ringkas itu.

   Maknanya sebentar lagi dia akan pulang ke rumah.Letih rasanya duduk di McD sambil di hidangkan dengan pelbagai ragam manusia.Malam yg semakin larut seolah olah waktu untuk mereka berpesta.

"bip",tak sampai beberapa saat message kedua masuk

"belika set Mc Chicken dengan air MILO.Nanti kakak ganti balik duit.",dia memahami message tersebut.

   Tiba-tiba perasaan kasihan menerpa sanubarinya.Seharian kakaknya bekerja hingga sesuap nasi pun sukar untuk di jamah.Walaupun di KLCC itu berterabur kedai makan,namun kesibukan kerja menjadi penghalang.Tidak hairanlah dia bila mengetahui kakaknya sering menjamah roti untuk lunch.Lama-kelamaan badan pun semakin susut.Itulah lumrah, semakin tinggi jawatan yg di pegang,semakin besar tanggungjawabnya.

   Dia segera memesan set Mc Chicken untuk take a way.Selepas itu dia terus menunggu di luar McD.Beberapa minit kemudian sebuah kereta Wira Special Edition datang ke arahnya.Si kakak datang menjemput.

    Dia masuk ke dalam kereta sambil di sambut senyuman oleh si kakak.Segala pesanannya di hulurkan.Belum sempat berkata apa-apa,air MILO telah di hirup.Kemudian fun fries pula di kunyah.Masih lagi dengan kesopanan.Dia memerhatikan sahaja.

"lapar ni......dah tak tahan.Meeting banyak sangat",si kakak berkata sambil berbaur keletihan.

   Dia memahami.Alhamdulillah penyakit gastrik kakaknya tidak menyerang.Kalau tak pasti perjalanan pulang ke rumah bertukar arah ke hospital.
***********************************************************************************
Setelah perut di isi sedikit, perjalanaan pulang ke Bukit Jalil di teruskan.Mulut di isi makanan sambil tangan memandu.

"Semalam pun macam ni,Tiap-tiap hari balik lewat",si kakak mengadu kepada dia.

   Terbayang keletihan bekerja.Jika dia fikir zaman belajar letih dengan assignment bertimbun dan class,at least malam ada juga masa untuk diri.Alam pekerjaan lagi mencabar.

DJ Ikim menceriakan perjalanan mereka.Sesekali di selangi nasyid yg mententeramkan jiwa.

"Dah start cuti mid break ke?",si kakak bertanya

"Belum la.Esok ada lagi class.Ni nak amik buku",dia berkata dengan tenang

"kakak balik kampung kan cuti Raya Cina ni?balik la...nanti mak tunggu"

"balik lambat sikit kot.Ada kuliyyah tafsir"

"Ok.kakak,kita pun pergi kuliyyah hadith......kuliyyah sirah"

"Iye..belajar apa?"

"banyak",dia menjawab setiap pertanyaan kakaknya dengan gembira.Apa yg diperolehi dari kuliyyah hadith dan tafsir di kongsikan bersama.Seolah-olah perjalanan pulang ke rumah di sulami majlis ilmu.

"nanti kakak pun nak bacalah",si kakak juga mahukan perkongsian bersama

"boleh je......Kakak!,hari tu lecturer kasi quiz"

"dapat berapa markah?"

Pertanyaan kakaknya di jawab riang.Dia bercerita segalanya tentang class,lecturer dan impiannya untuk masa depan.Kakaknya sentiasa memberikan respon positif.Kadang-kadang di selitkan dengan gurau senda yg mengharmonikan lagi hubungan adik beradik.Tidak lupa juga kata-kata semangat untuk terus berusaha agar menjadi yg terbaik.Kereta terus membelah kepekatan malam.
***********************************************************************************
Kereta di belokkan ke satu kawasan perumahan dan terus menuju ke sebuah lorong.Rupa-rupanya mereka hampir sampai ke rumah.Pintu pagar automatik terbuka bagi memberi laluan kereta masuk.Akhirnya destinasi yg ingin di tuju pun sudah tiba.

Malam yg bermakna.Walaupun perjalanan yg meletihkan tapi bermanfaat.Dia berazam untuk memanfaatkan seluruh kehidupannya.Bersedia untuk menghadapi segala cabaran dan cuba untuk mengikhlaskan diri.Semoga malam itu adalah sebuah permulaan untuk kehidupan yg lebih baik dan semoga si kakak akan sentiasa di bawah rahmat Allah.Setiap kesulitan pasti ada kesenangan.

Labels:

0 comments:

Post a Comment